Ideja za 5!

petak, 11. lipnja 2010.

Ranom zorom vratila sam se iz Osijeka gdje sam se odlično provela na radionicama, komarci su me popapali, bilo je + 60 stupnjeva u hladu, ali odlično društvo i zabavne tehnike bile su vrijedne muke :) Slikice s osječke radionice slijede za vikend.

U međuvremenu, predlažem da se odlučite napraviti slijedeći zadatak - malo je "messy" ali zaista odlično izgleda i što je najvažnije ima svoju funkciju. Napravite stopere za knjige na polici od obične plastične kutijice Ferrero Roche-a (njam) i gipsa ili betona. Foto via chezlarssonPraznu kutijicu Ferrera namažite običnim uljem (radi lakšeg vađenja) i na dno postavite slovo po želji - drveno, plastično....)Ulijte pravi beton, ili gips u donji dio i pustite da stisne. Nakon toga ulijte istu smjesu u poklopac pa zatvorite kutijicu. Ostavite da se i poklopac stisne. Uz malo sreće, moći ćete otvoriti kutijicu i izvaditi svoj novi stoper, ali moguće je i da će se dosta zalijepiti pa ćete ga morati razbiti čekićem (no to nam nije problem zar ne?). Malo pobrusite rubove spojeva, po potrebi počistite i doradite svoje slovo, obojajte ge i ne zaboravite na dno postaviti male okrugle samoljepive filc krugiće kako vam stoper ne bi oštetio policu. Have fun!

Trikovi i savjeti za rad s gipsom:

  • gips možete umiješati u vodi u koju ste dodali malo akrilne boje (dobit ćete aquarel efekt, dakle gotova kockica će biti obojana ali nježno i pastelno)
  • u gips možete nakon što je već umiješan s običnom vodom dodati akril iz tube i dobro pomiješati za gustu i intenzivnu boju (radite ovo brzo dok nije stisnuo)
  • kada u čistu zdjelicu postavite svoje drveno ili plastično slovo, možete preko svega prije ulijevanja gipsa posuti i malo riže - kada se sve izvadi iz kalupa ostat će rupice u tom obliku po površini)
  • nikada ne miješati gisp sa toplom već sa hladnom vodom
  • uvijek miješati vodu u gips a ne gips u vodu jer ćete dobiti grudice
  • odličan efekt ćete postići ako unutar kutijice prije izlijevanja i prije postavljanja slova postavite običnu gazu i tu i tamo je malo naborate prstima - cool struktura!
  • slovo možete i naknadno ispisati preko šablone bojom
  • za 3D slovo poslužite se slijedećim trikom: napravite sve kako je opisano ali bez drvenog ili plastičnog slova. Kada je stoper gotov, prenesite slovo u odgovarajućoj veličini (isprintajte ga s neta) na običnu prozirnu grafoskop foliju. Skalperom ga izrežite. Slovce pospremite a foliju s izrezanim slovom postavite na suh odljevak. Hobby pastom i špatulom pređite preko folije. Ostat će vam ispupčeno slovce .

Uf, pretjerala sam s gipsom ha? :)

2 komentari:

drenka kaže...

Zanimljiva ideja!!! I Ferrero su tako ukusni !!!! njamiiiii

Villa-loredana kaže...

hello dear, objavi malo moj blog candy, malo pogađanja kako se cvijetak zove, malo igre i zabave, i nagrada slijedi. Opet neka cool library idea za kućnu upotrebu. Pozdrav. Loredana.

Objavi komentar

 
 
 

Label

Label

Labels