Sv.Nikola!

nedjelja, 6. prosinca 2009.



Svima vama koji danas slavite imendan od srca vam šaljem svoje najljepše želje! Ne zaboravimo i svu dječicu ovoga svijeta i naravno pomorce jer Sv. Nikola je i njihov zaštitnik. Moje dvije kćeri se zovu Nika i Lina (Nikolina) pa danas obje slave imendan, što se btw pokazalo i vrlo praktičnim jer ćemo jednim "udarcem" proslaviti i Sv.Nikolu i njihov imendan.

Sa Wikipedije sam preuzela sažetak legende o Sv. Nikoli, pročitajte, zanimljivo je a i dječica će vas sigurno pitati tko je bio taj "striček" pa im ispripovijedajte ovu staru priču.

U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je čovjek, nekad bogat, ali izgubio je carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraza. I nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da tako zaradi. One su se pomolile Bogu, da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje.

Sv. Nikola nekako je doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa uzme vrećicu, napuni je zlatnicima, umota u platno i, prišuljavši se noću potajno do kuće, ubaci zamotane zlatnike kroz prozor. Otac onih djevojaka začudio se, kad je ujutro našao tako veliki novac. Vidjevši kako je svota dovoljna, čak i prevelika da časno uda jednu kćer, opremio je i dade joj miraz. To se dogodi i po drugi put; nađe, jednog jutra i drugu vrećicu sa zlatnicima. Spremi on i srednju kćer.

Dalje priča ima dva kraja:

A kad je i to bilo gotovo, sve mu je nešto govorilo, da će onaj dobrotvor i po treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni otac je razglasio po cijelom mjestu radosnu vijest.

Drugi kraj priče ide ovako: Nikola je vidio da ga otac djevojaka čeka, pa se domislio, popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i od tuda dolazi stavljanje poklona bilo u čarape ili čizmice, i Djed Mraz koji poklone spušta kroz dimnjak.

2 komentari:

sandra kaže...

Sreatn imendan Niki i Lini želi teta Sandra!

Tea Jukić kaže...

Hvala draga Sandra, mene si jako razveselila svojom čestitkom, a N i L su toliko zauzete papanjem čokolade da su se samo nasmijale i kimnule glavom, što znači da ti i one zahvaljuju :):):)

Objavi komentar

 
 
 

Label

Label

Labels