Kako napraviti rimske brojke na satu?

nedjelja, 10. siječnja 2010.

Danas me na FB Marija iz Zadra zatekla zanimljivim pitanjem. Nakon kratkog razmišljanja, pala su mi napamet neka zgodna riješenja koja bi mogla pomoći i svima vama, stoga vam prenosim u cijelosti našu malu prepisku. Pročitajte, možda vam se svidi pa iskoristite ovu ideju za neki od vaših radova. Ovaj štos sa indigom je i inače zgodan za neke sitne detalje koje je teško iscrtati rukom!


"Draga Tea, imaš li možda ideju od čega napraviti rimske brojke za sat? Razmišljala sam da napravim od fima, ali ne mogu biti toliko precizna s veličinom, a ne pada mi na pamet od čega drugog da ih pravim. Imaš kakvu ideju? Thanx!"

Imam super ideju!

  1. nađi brojke na internetu i isprintaj ih u veličini koja ti treba (ili samo isprintaj pa odnesi na fotokopiranje da ti ih smanje ili povećaju)
  2. nabavi indigo papir pa ga stavi na sat a preko njega papir s isprintanim brojkama
  3. prijeđi ih nježno običnom olovkom i na koncu makni indigon - na satu će ostati samo konture brojaka
  4. predlažem slijedeće varijacije na temu:

A - uzmi zlatnu, srebrnu ili crnu konturnu boju za staklo i fino iscrtaj brojke, obrisi od indiga su ti dovoljni

B - tankim kistićem preko svakog obrisa brojke nanesi ljepilo za zlatne listiće i nakon toga zalijepi zlatne listiće pa ćeš dobiti originalno blještavo zlato

C - tankim kistićem fino nanesi obično lijepilo za decoupage pa ih dok je lijepilo mokro posipaj glitterom u prahu a višak otpuhni tek kad se ljepilo posuši

D - ako hoćeš da ti brojke budu malo ispupčenije (deblje), uzmi TUPLIP PUFFY boju za napuhavanje (bilo koju nijansu), ona je u tubi, pa lijepo preko obrisa iscrtaj brojke. Kada se TULIP dobro posuši, cijeli sat prešpricaj u bijelo. Brojke će ti biti fino izdignute pa ih BITUMENOM patiniraj

4 komentari:

Tanema kaže...

fenomenalne ideje! posebno mi se sviđa ova zadnja!

Nasmijano nebo kaže...

wow! koje ideje. meni se sviđa zlatna varijanta!

Ninochka kaže...

tea, kako se patinira bitumenom? nikada nisam radila s tim medijem, jer sam patinu uvijek radila s onim bojama iz tubice (zlatna, crvenozlatna, bakar i srebrna, trenutno ne znam proizvodjaca jer su mi pri kraju pa su sfrkane).

Tea Jukić kaže...

Bitumen je gusta smolasta smjesa koju krpicom utrljavamo na željeni predmet. Prstići su nakon toga uvijek umrljani a oprati ih možemo isključivo nitro razrijeđivačem. On je genijalan kada imamo neki reljef na podlozi. Dakle, možemo ga koristiti i za ravne stvari ali posebno dobar efekt ostavlja ako primjerice imaš gipsani odljevak anđela pa onda krpicom namočenom u bitumen lagano pređeš po njemu. Tamo gdje su izbočeni dijelovi ostat će patina (tamno smeđa boja) a u ravnim i udubljenim dijelovima ga neće biti. Totalno starinski. Ja ga obožavam utrljavati i u pukotine kod 2K laka za raspucavanje. Pogledaj u galeriji radionica POZLATA! Tamo ćeš vidjeti bitumen na djelu.

Objavi komentar

 
 
 

Label

Label

Labels