Haljinica na "žabice"!

utorak, 6. travnja 2010.

Pokušavate li uguglati "žabice" u želji da krenete s ovim jednostavnim projektom, odmah vam mogu reći da ćete pronaći mnoštvo zanimljivih stvari - ali ništa od toga. No, pokušate li sa riječima poput: sheer, smocked, ili puffed........ bingo! Dakle, sjećate se kako sam početkom godine svojoj šivaćoj mašini izjavila ljubav i obećala sebi i njoj kako ćemo se družiti? Priznajem, bila je to vrlo hrabra objava, obzirom da osim velike želje nemam aposlutno nikakvog šivačkog iskustva. No, svi koji me znaju svjedoci su mojoj tvrdoglavosti i upornosti, stoga sam nakon nekoliko mjeseci surfanja, printanja, isprobavanja i nabavke materijala i pribora i ja napokon odlučila s riječi krenuti na djelo. Dobro, dobro, još uvijek nije ništa proizašlo iz mog "salona", no pri kraju sam Linine haljinice poput ove u malom tutorijalu koji vam danas poklanjam. Idealno za sve početnike, zaista je jednostavno kako izgleda. Meni je još samo preostalo našiti naramenice, nadam se da ću se imati čime pohvaliti već na par dana! Wow, pa ovo je i službeno moj prvi post o šivanju :) Foto via pretty-ditty



Da biste napravili "žabice", potreban vam je elastičan konac koji ide u bobinu (donji konac). Gornji bi trebao biti u tonu materijala koji šijete. Trik je u tome da šijete s prave strane, nikako s naličja. Izmjerite opseg grudi i dodajte 50% širine. Šijte iz jednog komada. Tek kada napravite žabice (potrebno je otrpilike 10-ak redova između kojih je 1.5-2cm razmaka) još jednom materijal obavijte oko djeteta i označite gdje će doći spoj. Višak odrežite ukoliko ga ima i preštepajte najmanjim bodom ovaj puta naravno s unutarnje strane. Preokrenite. Od istog materijala napravite uske trakice i našijte ih na haljinicu sa svake strane. Kada se haljinica obuče, trakice se vežu što je odlično jer ih nemorate mjeriti i zašiti zajedno (ovo je odlično ako ste početnik poput mene). Uh skoro zaboravih - prije žabica napravite pravilan porub (gornji dio haljinice) dovoljno širok da u njega stane gumica, znate onaj štos sa zihericom? E, to je to!



gumica se zihericom provlači kroz tunelčić gornjeg poruba



Trik za ravne žabice na jednobojnom materijalu: možete kredom iscrtati ravne linije a možete se poslužiti i ovim trikom - gledajte u desnu nogicu papučice a ne u iglu - jer ona mora biti poravnana sa prethodnim okomitim štepom. To je odlično prikazano na gornjoj slici.


Ne znam da li sam dovoljno razumljivo napisala ovaj post, vjerujem kako ste uvidjeli da zaista nije komplicirano. Svi vi s više iskustva vjerovatno ovo sve već imate u malom prstu, voljela bih kada bi se netko javio sa svojim iskustvima i korisnim savjetima. Sezona šivanja i prekrojavanja je i službeno otvorena!



3 komentari:

Tea Jukić kaže...

ŽABICE - tako je to moja baka zvala :) Naime to su upravo ovi nabori. Jako je važno da se šiju s lica jer upravo je gumeni konac koji radi takve "žabice - nabore" u bobini (to je ona špulica gdje ide donji konac u mašini) a s lica onda ostane gornji konac. Dakle, kad se "žabice" rade, štepamo ravno na licu materijala, gumica ostaje ispod a boja gornjeg konca je gdje i treba biti - na pravoj strani. Inače, gumeni konac se u principu može kupiti samo u bijeloj i crnoj boji, nema ga koliko ja znam u boji. Tako da samo morate paziti da li se radi o svijetloj ili tamnoj tkanini.Držim figice, bit će još puno ovakvih postova i ja im se veselim jer kako sam i rekla, krenula sam ozbiljno sa šivanjem a i sama sam turbo početnik. :)

Ivana kaže...

AAAAAAAAAAAAAAA! Pa ti si bila ozbiljna - zbilja si se uhvatila šivanja! Svaka čast, ja se još ne usuđujem, ali revno te pratim, bodrim i samu sebe sokolim. Doći će i to na red! Žabice su ti zakon,ali i to mi je još to much! Samo naprijed, jedva čekam vidjeti što ćeš sve iščarobirati!

Suzana kaže...

eeeeeeeee super..baš sam se pitala kako da to napravim..na moru je kćer u dućanu vidjela super haljinicu koja je koštala 350 kn a izgledala je jednostavno da jednostavnije ne može...gore žabice a u donji dio isto je gospođa koja ima butik u porub stavila gumicu..odlučila sam to napraviti i zahvaljujem na objašnjenju za žabice ..presuper..

Objavi komentar

 
 
 

Label

Label

Labels