Tips'n' tricks!

ponedjeljak, 8. ožujka 2010.

5 kratkih savjeta i trikova koji će vam, sigurna sam, pomoći u vašem radu.


1. Znate li štos sa ljepilom za decoupage i bitumenom?
Ljepilo je na vodenoj bazi - bitumen je smola. Tamo gdje ste nanijeli ljepilo - neće se primiti bitumen. Jednostavno zar ne? Iskoristite ovu spoznaju i poigrajte se na slijedeći način: Uzmite šablonu, i obojite šablonu ljepilom - tanko da se ne bi podlilo ispod šablone. Kad se ljepilo dobro posuši, protrljate preko tog mjesta bitumenom: Tamo gdje je ljepilo ostat će boja podloge, a okolo će biti smeđe/zadimljeno!

2. Mogu li koristiti nešto drugo osim ljepila za ovaj trik?
Naravno! Običan tekući sapun će poslužiti jednako dobro!

3. Bitumen se posušio u bočici :(((
Ma nema frke! Ukapajte malo bijelog špirita u bočicu, protresite i opet će postati tekuć!

4. Znate li da se decouapage može "peglati"?
Odličan štos za veće i ravne površine. Svi znamo kako se veliki motivi sa salvete ili rižinog papira dosta teško apliciraju na ravne podloge kada ih ljepimo u komadu (bore, nabori, falde). Ali i za to ima lijeka: namazati podlogu decoupage ljepilom, postaviti motiv, lagano krajeve i sredinu taknuti prstima, preko motiva staviti masni papir za kolače i zapeglati! Idealno za postizanje apsolutno ravnih motiva!

5. Zašto mi se pojavljuju mrlje na staklu kad radim obrnuti decoupage s pittoricom?
Zato što ste ga dirali prstima i ostavili masne mrljice. Kada krenete raditi bilo što na staklenom predmetu prvo ga dobro očistite pamučnom krpicom i ALKOHOLOM i tek tada krenite s decoupageom!



3 komentari:

Sandra Z kaže...

Hvala, Tea. Ovo s bitumenom, ko stvoreno za mene!. Apropo peglanja, može mali tip: probala sam doma na 2 pladnja. A kako nemam masni papir, uzela sam običnu, pamućnu kuhinjsku krpu. Isto funkcionira! Lijep pozdrav, Sandra Z.

Nasmijano nebo kaže...

hm... hvala za korisne i interesantne savjete. njih nikada dosta. koliko god puno znamo o nekoj tehnici, uvijek se iznenadimo kada shvatimo da ne znamo baš sve. a zapravo je stvar u domišljatosti čega kod tee ima na pretek.

jasenka kaže...

hvala draga Tea, nepresušan si izvor korisnih informacija i toplog i otvorenog srca.Kako je dobro što te imamo!

Objavi komentar

 
 
 

Label

Label

Labels