Napravite mini svijećice!

ponedjeljak, 23. studenoga 2009.

Evo originalne ideje kako napraviti malene svijećice koje možete koristiti u svom domu ili još bolje, napraviti ih najboljoj frendici za Božić! U nastavku slijedi mini "how to" preuzet s inspirativnog web dragulja countryliving. Potragu za ovako lijepim starim šalicama i čašicama za kuhana jaja možete započeti na Hreljiću ili Britancu nedjeljom ako ste iz Zagreba, a u svim ostalim gradovima sigurna sam također postoji neki ulični sajmovi gdje ljudi prodaju stare i zaboravljene stvari. Doduše i u velikim centrima poput Kike i Emezzete možete pronaći replike ovakvih servisa, svakako se potrudite i pronađite nešto starinsko (možda ih vaša baka ima spremljene u najdubljem dijelu svog starog kredenca!). Druga je opcija nabaviti potpuno bijele komade koje ćete ukrasiti decopage tehnikom, predivnih starih motiva ima na pretek!





Na običnoj drvenoj daski razrežite tvrdi vosak, svakako pripremite gotove fitiljiće s pločicama. Što su manji komadići to će se brže rastopiti! Vosak rastopite u posudi i ulijevajte ih u ove male šalice. Pogledajte kako se zgodnim trikom možete poslužiti kako biste prije ulijevanja vrućeg voska postavili fitilj na pločici - na sredinu olovke zavežite fitilj tako da pločica sjedne u sredinu šalice. Višak ćete nakon stvrdnjavanja jednostavno odrezati škarama.





Pogledajte kako slatko izgledaju! Dodatno začinite cijelu priču štapićima cimeta koje možete povezati satenskom vrpcom oko obične male staklene čašice u kojoj se nalazi svijećica!

TIPS&TRICKS 1
(powered by NB Hobby&Art)

Umjesto tvrdog voska koristiti možete i GEL VOSAK. On se mora otopiti na način da se u pliću široku posudu s vodom stavi posuda sa gel voskom (najbolje staklenka ili posuda s ručkom radi lakšeg rukovanja) te se zagrijava na temperaturi od 90-95oC toliko dugo dok se sav gel vosak ne otopi i postane tekuć. Isti postupak vrijedi i za već obojani gel vosak. Ako se radi s pigmentima, potrebno je odvojiti određenu količinu prozirnog gel voska u drugu posudicu, dodati mrvice pigmenta i štapićem miješati dok se pigmenti ne otope i oboje vosak. Otopljeni, obojani gel vosak može se međusobno miješati da bi se postigli neki novi, drugačiji efekti. Važno: Gel vosak ne smije se otapati u mikrovalnoj pećnici.

TIPS&TRICKS 2

Ako želite dobiti svijeću koja je jasna i prozirna, gel vosak ulijevajte u zagrijanu čašu, a ako želite dobiti mjehuriće, vosak ulijevajte u nezagrijanu čašu iz visine u tankom mlazu ili nakon točenja promiješajte gel štapićem. Za dekoraciju svijeća možete koristi pijesak, kamenčiće, razne figurice, perle, suho cvijeće.


GEL VOSAK 400ml - prozirni - 48kn
FITILJ 6 kom. - 10cm - 15,00kn

2 komentari:

Nela kaže...

Lovely, lovely! Yavidim vam na toj Nb Hobby Art radnji. Letos sam bila dva dana u Zagrebu, a u radnju sam isla ñetri puta! Milina :)

Tanema kaže...

fantastična ideja! osobita ova sa štapićima cimeta!
ako se smijem nadovezati savjetom na ovaj izvrstan tutorial, jer sam napravila more svijeća dok sam radila kod jednog privatnika, za mirisne svijeće treba dodati par kapi eteričnog ulja dok se vosak otapa. Da izbjegnete mjehuriće vosak ne smije zakipiti, a ako se pojave dok sipate u posudice odmah mjehuriće odstraniti da ne ostanu rupice. Trik za fitilj je da ga stavite nakon što stavite vosak i pustite ga par minuta da se počne zgušnjavati, ali ne previše i onda stavite fitilj i nikud se neće micati i stajati će ravno!

Objavi komentar

 
 
 

Label

Label

Labels